Skulderoperasjoner

Hvilke typer skulderinngrep kan opereres på Oslofjordklinikken Vest?

  • Skulderartroskopi 

Skulderartroskopi er et kirurgisk inngrep der kirurgen fører et kamera inn i skulderen via et lite snitt i huden. Dermed kan skulderen inspiseres fra innsiden og enkelte skader/tilstander kan behandles. Inngrepet gjøres i narkose.

  • Acromionreseksjon  

Den vanligste skulderoperasjonen er en acromionreseksjon. Ved denne operasjonen lager kirurgen bedre plass for senene over skulderleddet. Man fjerner da noen millimeter av beinet under acromion (det benete skulderfremspringet) med en fres, og samtidig fjernes slimposer og annet irritert/betent vev. Eventuelle forkalkninger kan også noen ganger fjernes. Dersom sener er skadet/røket, kan dette også vanligvis repareres. I slike tilfeller kan det bli aktuelt å gjøre dette via et noe større snitt i huden. Man får også utført en grundig inspeksjon av selve skulderleddet for å se om det kan være årsaker til smerte der. Leddet mellom kragebeinet (clavicula) og acromion (AC-leddet) kan også være årsak til smerter ved for eksempel artrose; noe som også kan behandles ved å fjerne litt av enden på kragebeinet (AC-leddsreseksjon).

  • SLAP-fiksasjon 

SLAP-fiksasjon gjøres i enkelte tilfeller der øvre del av leddleppen inne i skulderleddet er løsnet fra leddkanten for øvrig. I dette området sitter også utspringet for en av biceps-senene (lange bicepssene), og skademekanismen som kan gi dette problemet er typisk et rykk/kraftig drag i armen. SLAP-fiksasjon gjøres ved hjelp av et lite “anker” som festes i bein på leddkanten, og med tråder som trekkes og knyttes ned til dette “ankeret”.

  • Biceps-tenodese 

Biceps-tenodese innebærer at den lange bicepssenen kuttes ved utspringet i skulderleddet, og festes på nytt øverst på overarmsbeinet (humerus). Dette er aktuell behandling i tilfeller der bicepssenen er betydelig slitt, irritert eller ligger på feil sted inne i leddet.

  • Skulderstabilisering 

Skulderstabilisering gjøres ved problematisk instabilitet i skulderen, det vil si skulderen går helt eller delvis ut av ledd. Inngrepet innebærer at leddbånd og leddleppe strammes opp og festes på nytt med tråder og “ankere” (se ovenfor).

  • Rotator cuff-sutur

Rotator cuff-sutur gjøres ved skader på den såkalte rotatorcuffen (senemansjetten) som omgir øvre del av overarmsbeinet. Den vanligste seneskaden er på supraspinatussenen. Disse skadene kan vanligvis repareres, dersom skaden ikke er for gammel og dersom det ikke er for mye slitasje på vevet eller atrofi (svinn) i tilhørende muskel. Inngrepet gjøres ved at senen sutereres fast tilbake på beinet der den har løsnet fra, og det benyttes også her såkalte skru-ankere med kraftige tråder.

 

 

Hvordan utføres operasjonen?

Smerter etter inngrepet

Det er vanlig å ha en del smerter de første dagene etter en skulderoperasjon. Vi anbefaler at du tar anbefalt dosering smertestillende så snart du merker smerter etter operasjonen. Du kan også bruke ”ispakning” de første dagene for å redusere smerte og hevelse. Du vil få utfyllende informasjon på operasjonsdagen før hjemreise. Ved spørsmål kan klinikkens vakttelefon alltid kontaktes på telefon 948 22 032.

 

Komplikasjoner

Det er få komplikasjoner knyttet til slike artroskopiske skulderoperasjoner.

Dersom du etter noen dager merker:

  • økende, sterke smerter
  • vedvarende siving fra sårene
  • feber
  • nummenhet i fingrene

Ta kontakt med klinikken på telefon 51 31 20 00, eller vår vakttelefon 948 22 032.

 

Sår/ bandasje/ dusjing etc.

Etter operasjonen får du en relativt stor bandasje over skulderen. De første timene etter operasjonen kan det lekke ut en del vann fra innstikkene (vann som benyttes som skyllevæske under operasjonen), slik at de innerste bandasjene kan bli fuktige. Det kan også komme litt blødning i bandasjene. Likevel anbefaler vi at bandasjen beholdes i 2-3 dager. Bandasjene sjekkes grundig før hjemreise, og forsterkes ved behov. Etter 2-3 dager kan du gjerne dusje med bandasjen på, og skal skifte til rene/tørre plastere etterpå, som du får med operasjonsdagen. Vanligvis blir sårene/innstikkene sydd med ett eller to sting. Disse skal fjernes enten hos oss eller egen lege/fastlege etter 12-16 dager.

 

 

Komplikasjoner og resultat

Den hyppigste komplikasjonen ved denne typen kirurgi er en liten blodansamling i såret. Dette inntreffer ved cirka 1% av operasjonene. Infeksjoner er meget sjeldne (mindre enn 1%), men de fleste pasienter opplever litt svelgvanskeligheter i noen dager. Stemmeforandringer er sjeldne, men kan forekomme. Våre kirurger har publisert en artikkel om komplikasjonene ved denne type inngrep, som du kan lese om nederst på denne siden.

Resultatene ved kirurgi på riktig indikasjon er meget gode. Du kan påregne at de utstrålende smertene i armen er i bedring når du våkner av narkosen. Nakkesmertene vil også bedres eller forsvinne helt i løpet av uker eller måneder hos de aller fleste pasientene. Effekten av denne operasjonen på nakkerelatert hodepine er usikker. Ønsker du å lese mer om resultatet etter en slik operasjon, finner du våre publikasjoner nederst på denne siden.

Etter operasjonen:

Det er ikke nødvendig med nakkekrage etter denne operasjonen. Dersom man har brukt nakkekrage i mange uker før operasjonen, kan det være en fordel å avvikle denne i løpet av 1-2 uker.

Ved hjemreise vil du få med resept på smertestillende medisiner samt rekvisisjon til fysikalsk behandling, og sykmelding etter dine behov.

Aktivitetsnivå etter operasjonen:

Når du kommer hjem kan du bevege deg og leve tilnærmet normalt. Du skal unngå trening og ukontrollerte bevegelser de første 6 ukene. Vi anbefaler at du begynner å gå turer så snart smertenivået tillater det. Det beste er å fordele aktiviteten jevnt gjennom dagen (bedre å gå fire turer på 500 meter fordelt utover dagen, enn en tur på 2 kilometer midt på dagen). Husk at det kan være stor variasjon fra pasient til pasient hvor mye aktivitet man tåler den første tiden etter operasjonen. Dersom du får økte smerter ved aktivitet, skal du roe ned noen dager. Øk så gradvis aktivitetsnivået igjen, inntil smertegrensen.

  • I vintervær og glatt føre bør du være forsiktig slik at du ikke sklir og får raske ukontrollerte bevegelser i nakken, eller faller og slår hodet.
  • Du bør ikke gjøre tungt husarbeid, eller annen type tungt arbeid de første 6 ukene etter operasjonen. Øk aktivitetsnivået gradvis. Du skal unngå arbeid med armene over hodet de første 6 ukene (vaske og gre håret går fint).
  • Unngå tunge løft. Hold byrden tett inntil kroppen.
  • Unngå aktiviteter som medfører store bevegelser i nakken. Du bør spesielt unngå å bøye hodet kraftig bakover, da dette kan medføre at implantatet i nakken presses ut. Eksempel på slike aktiviteter er å bøye hodet kraftig bakover ved barbering eller for å se opp i taket.
  • Langvarig stillesittende arbeid ved PC eller skrivebord kan utføres, men pass på å bevege nakken innimellom.
  • Sykling på ergometersykkel kan du om ønskelig starte forsiktig med etter to uker, men korte økter på mindre enn 15 minutter.
  • Jogging anbefales ikke de første 6 ukene.
  • Generell trening kan man starte med cirka 6 uker etter inngrepet.
  • Seksualliv kan gjenopptas når du føler deg sterk nok til det.
  • Det er ingen krav til at du skal ligge i en spesiell stilling om natten. Den stillingen som gir minst smerte, er som regel den beste for kroppen.

Aktiviteter og restriksjoner lenger frem

De første 6 ukene bør du unngå å utsette nakken for store belastninger. Hvilke aktivitetsnivå du tåler, avgjøres av dine smerter og plager.

Vi anbefaler at man trener opp nakken ved kun å gjøre naturlig bevegelse, som ikke gir smerter de første 6 ukene, før man begynner med hardere fysisk trening eller aktiviteter som er mer anstrengende for nakken (som for eksempel trening med tunge vekter, brystsvømming, vill lek med barn, offroadsykling, slalåm, kontaktsport og tungt fysisk arbeid).

Alle operasjonspasienter får tilbud om en kontroll etter cirka 6 uker etter operasjonen, som er inkludert i operasjonsprisen.

Opptrening rett etter operasjonen og lenger fram i tid

De første to ukene skal hovedfokus være på å unngå å utløse smerter unødvendig. Bevegelser som ikke gjør vondt kan du gjøre, men smertefulle bevegelser skal unngås. Det er dog viktig uansett å forsøke å bevege litt i skulderleddet, samt å passe på å bruke hånd og albue mest mulig normalt. Du vil få råd av lege og sykepleier om øvelser som kan gjøres. Etter to uker, eller så snart smertene er godt på retur, skal du begynne å gjøre lette øvelser – i starten mest for bevegeligheten, etter hvert mer og mer for å trene styrke og kontroll av armen.

Dersom kirurgen mener at du bør gå til en fysioterapeut og trene, får du med en rekvisisjon til dette.

Etter enkelte skulderoperasjoner anbefaler kirurgen at du skal holde armen mest mulig i ro og bruke fatle i inntil 6 uker etter operasjonen. Dette vil du eventuelt få tydelig beskjed om.

 

Resultater

Det er cirka 85 prosent som får en bra skulderfunksjon med lite eller ingen smerter etter slike inngrep. Vi har altså ingen garanti for at alle blir fornøyde.

Time hos ortoped

Fra kr. 1.810,-

Les mer
Konsultasjon hos ortoped Kr. 1 810,-
Kontrolltime hos ortoped Kr. 1 430,-
Oppfølgingstime inkl. steroidinjeksjon (<2 mnd. siden siste injeksjon) Kr. 2535,-
Ortopedisk steroid-/kortisoninjeksjon Kr. 2920,-
Ultralydveiledet injeksjon Kr. 2920,-

Kontakt oss

Sentralbord: 51 31 20 00

Vakttelefon: 94 82 20 32

(Gjelder operasjonspasienter kveld/natt/helligdager/helg)

For timebestilling, spørsmål eller andre henvendelser kontakt oss på telefon 51 31 20 00 mellom kl. 08.00-16.00 (mandag-fredag).

Etter kl.16.00 på hverdager samt lørdag og søndag, vennligst benytt kontaktskjema, så kontakter vi deg på telefon mellom kl. 08.00-16.00 påfølgende virkedag.

Send oss en uforpliktende henvendelse.

OBS: ikke send sensitiv informasjon!

Kontakt oss