Ryggprolaps

Operativ behandling av ryggprolaps

Rygglidelser forandrer livet til mange mennesker. Skiveutglidning i korsryggen (ryggprolaps/isjias) kan være en årsak til smerter i ryggen. Dette kan i tillegg til sterke ryggsmerter gi utstråling til benet/foten. Prolapset kan trykke på nervevevet i ryggen, og noen ganger gi alvorlige varige skader om det ikke behandles på riktig måte. Smerter, nedsettelse av følelse i huden og lammelse av kraften i benet eller foten kan bli permanente ved feil eller for sen behandling av prolaps i ryggen.

For mange gir dette redusert arbeidsevne og livskvalitet, og begrenser evnen til å leve et normalt godt liv. Vi på Oslofjordklinikken ønsker å bidra til at flest mulig pasienter kan vende tilbake til det livet de levde før smertene inntraff. Nevrokirurgene på Oslofjordklinikken bruker mikrokirurgisk teknikk (operasjon ved hjelp av mikroskop og små snitt) for at pasientene skal ha så lite smerter som mulig og få en rask rekonvalesens etter inngrepet.

På denne siden kan du lese mer om hvordan inngrepet utføres, hvilke komplikasjoner som kan oppstå, hvilke aktiviteter som anbefales og bør unngås de første ukene etter operasjonen og lenger frem i tid. I vår utfyllende pasientinformasjon nederst på denne siden kan du les mer.

Hvordan utføres operasjonen?

Operasjonen utføres i narkose med meget erfarent anestesi- og operasjonspersonell i egne moderne operasjonsstuer på Oslofjordklinikken Vest. Våre nevrokirurger har gjort over 2000 slike inngrep

og operasjonen utføres ved hjelp av et lite snitt bak på korsryggen. Via denne tilgangen kan kirurgene operere bort prolapset uten at muskler deles, og svekkelsen av ryggen er dermed minimal.

Under operasjonen bruker man mikroskop for optimale arbeidsforhold, der prolapset blir fjernet, og trykket på nerven forsvinner.

Operasjonen tar cirka 45-60 minutter. Våre pasienter blir overvåket etter operasjonen frem til avreise etter cirka 3 timer. Dersom man har litt reisevei (mer enn 90 min. kjøring) ønsker vi at pasientene overnatter i nærheten av klinikken.

Komplikasjoner og resultat

Alle kirurgiske inngrep medfører risiko for komplikasjoner. Dette er noe man må være klar over og kjenne til. Komplikasjoner i forbindelse med narkosen er meget sjeldent og ligger på godt under 1 % risiko. Dog må det understrekes at selv om komplikasjoner i forbindelse med narkose er svært sjeldne, kan de gangene de oppstår, være svært alvorlige, og i verste fall føre til dødsfall. Årsaken kan være hjerte- eller lungeproblemer, allergiske reaksjoner eller hjerneslag. Det er derfor viktig at pasientene i forkant av operasjonen opplyser oss om alle tidligere sykdommer, medisiner og allergier, slik at kirurgen kan innhente nødvendig medisinske opplysninger for å forebygge komplikasjoner.

Komplikasjoner du bør kjenne til som kan oppstå ved operasjon for lumbalt prolaps:

  • Blødning i forbindelse med operasjonen eller de første timene etterpå: Ved eventuelle større blødninger må pasienten reopereres før utskrivelse, eller legges inn på offentlig sykehus for videre behandling og observasjon.
  • Infeksjon: Dersom man får en dyp infeksjon kan denne være så alvorlig at pasienten må innlegges på offentlig sykehus for reoperasjon og lengre intravenøs antibiotikabehandling (2-3 måneder). Infeksjonsfaren kan reduseres ved å følge våre hygieneråd før inngrepet (fjerne smykker/klokke/neglelakk og liknende før grundig dusj med Hibiscrub-såpe), samt være nøye med hygienen etter inngrepet. Det er ikke tilrådelig å dusje før tidligst 48 timer etter inngrepet.
  • Nerveskade eller skade på nerveposen eller ryggmargen (under 1 % risiko).
  • Blodpropp.
  • Spinalvæske lekkasje: Noen pasienter opplever å få uttalt hodepine i dagene etter operasjonen, noe som bedrer seg dersom man legger seg flatt ned. Dette skyldes vanligvis en liten rift i hinnen som beskytter ryggmargen, slik at litt spinalvæske lekker ut. Hodepinen oppstår når totalmengden spinalvæske avviker fra det normale (på grunn av lekkasjen). Vi anbefaler at pasienter som opplever vedvarende leieavhengig hodepine, straks kontakter oss for veiledning videre. Pasienter med leieavhengig hodepine skal holde sengen (kan stå opp å gå på toalettet) i noen dager. Riften vil da som regel lege seg selv, og lekkasjen avta. Ved større rifter, kan det være behov for reoperasjon.
  • Skade på de store blodkarene foran ryggraden: Dette er en meget alvorlig, men meget sjelden tilstand. Litteraturen/forskning viser at risikoen for at blodkarene skades er 0,02 %, det vil si cirka 1 av 5000 inngrep. Det kan da oppstå store blødninger som er svært vanskelig å stoppe. Dødeligheten ved skade på disse blodkarene er 10-40 %.

Etter operasjonen:

Det er ikke nødvendig med nakkekrage etter denne operasjonen. Dersom man har brukt nakkekrage i mange uker før operasjonen, kan det være en fordel å avvikle denne i løpet av 1-2 uker.

Ved hjemreise vil du få med resept på smertestillende medisiner samt rekvisisjon til fysikalsk behandling, og sykmelding etter dine behov.

Aktivitetsnivå etter operasjonen:

Når du kommer hjem kan du bevege deg og leve tilnærmet normalt. Du skal unngå trening og ukontrollerte bevegelser de første 6 ukene. Vi anbefaler at du begynner å gå turer så snart smertenivået tillater det. Det beste er å fordele aktiviteten jevnt gjennom dagen (bedre å gå fire turer på 500 meter fordelt utover dagen, enn en tur på 2 kilometer midt på dagen). Husk at det kan være stor variasjon fra pasient til pasient hvor mye aktivitet man tåler den første tiden etter operasjonen. Dersom du får økte smerter ved aktivitet, skal du roe ned noen dager. Øk så gradvis aktivitetsnivået igjen, inntil smertegrensen.

  • I vintervær og glatt føre bør du være forsiktig slik at du ikke sklir og får raske ukontrollerte bevegelser i nakken, eller faller og slår hodet.
  • Du bør ikke gjøre tungt husarbeid, eller annen type tungt arbeid de første 6 ukene etter operasjonen. Øk aktivitetsnivået gradvis. Du skal unngå arbeid med armene over hodet de første 6 ukene (vaske og gre håret går fint).
  • Unngå tunge løft. Hold byrden tett inntil kroppen.
  • Unngå aktiviteter som medfører store bevegelser i nakken. Du bør spesielt unngå å bøye hodet kraftig bakover, da dette kan medføre at implantatet i nakken presses ut. Eksempel på slike aktiviteter er å bøye hodet kraftig bakover ved barbering eller for å se opp i taket.
  • Langvarig stillesittende arbeid ved PC eller skrivebord kan utføres, men pass på å bevege nakken innimellom.
  • Sykling på ergometersykkel kan du om ønskelig starte forsiktig med etter to uker, men korte økter på mindre enn 15 minutter.
  • Jogging anbefales ikke de første 6 ukene.
  • Generell trening kan man starte med cirka 6 uker etter inngrepet.
  • Seksualliv kan gjenopptas når du føler deg sterk nok til det.
  • Det er ingen krav til at du skal ligge i en spesiell stilling om natten. Den stillingen som gir minst smerte, er som regel den beste for kroppen.

Aktiviteter og restriksjoner lenger frem

De første 6 ukene bør du unngå å utsette nakken for store belastninger. Hvilke aktivitetsnivå du tåler, avgjøres av dine smerter og plager.

Vi anbefaler at man trener opp nakken ved kun å gjøre naturlig bevegelse, som ikke gir smerter de første 6 ukene, før man begynner med hardere fysisk trening eller aktiviteter som er mer anstrengende for nakken (som for eksempel trening med tunge vekter, brystsvømming, vill lek med barn, offroadsykling, slalåm, kontaktsport og tungt fysisk arbeid).

Alle operasjonspasienter får tilbud om en kontroll etter cirka 6 uker etter operasjonen, som er inkludert i operasjonsprisen.

Legekontroll

Du får time til kontroll hos kirurg cirka 6 uker etter operasjonen (brev med informasjon om kontrolltimen ligger i konvolutten du får med deg med diverse informasjon, når du utskrives etter operasjonen). Dersom timen ikke passer, vennligst ta kontakt med klinikken. Om du har lang reisevei, gjøres denne kontrollen på telefon.

Sykemelding:

Du får sykemelding i 4-6 uker, avhengig av din jobbsituasjon. Lengre sykemelding kan være nødvendig dersom du har en fysisk krevende jobb.

Fysioterapibehandling etter legekontroll:

Fysioterapibehovet varierer fra pasient til pasient og vurderes av lege. Hvis ikke annet er avtalt med legen, skal du ikke begynne med fysioterapi før etter 6 uker. I ukene før dette, er den beste opptreningen å gå tur. Flere korte turer i løpet av dagen er bedre enn en lang tur. Når du går tur er ryggen i normalstilling, og du får en jevn belastning. For de pasientene som anbefales fysioterapi, består dette av opptrening av ryggfunksjonen, samt stabiliserende øvelser for ryggen og ergonomisk veiledning.

Time hos nevrokirurg

Fra kr. 3.200,-

Les mer
Konsultasjon hos nevrokirurg Kr. 3 200,-
Kontrolltime hos nevrokirurg Kr. 1 850,-

Kontakt oss

Sentralbord: 51 31 20 00

Vakttelefon: 94 82 20 32

(Gjelder operasjonspasienter kveld/natt/helligdager/helg)

For timebestilling, spørsmål eller andre henvendelser kontakt oss på telefon 51 31 20 00 mellom kl. 08.00-16.00 (mandag-fredag).

Etter kl.16.00 på hverdager samt lørdag og søndag, vennligst benytt kontaktskjema, så kontakter vi deg på telefon mellom kl. 08.00-16.00 påfølgende virkedag.

Send oss en uforpliktende henvendelse.

OBS: ikke send sensitiv informasjon!

Kontakt oss